Nargile Nasıl Yapılır ?

Uzun yıllardır bol dumanlı ve kaliteli bir nargile yapabilmek için sayısız deneme yapmış ve para harcamış biri olarak burada nargile yapmanın püf noktalarını paylaşacağım.

Öncelikle ihtiyaçları belirleyelim;

1-Kaliteli Bir Nargile

Hava tahliyesi hızlı olan (1-2 nefeste içerideki dumanı dışarı atması lazım yoksa nargile boğulur.) , ser borusu aluminyum, lülesi seramik olan bir nargiledir. internette bulunan ve uygun fiyatlı bir çok nargilenin hava tahliyesi maalesef iyi değil. içeride duman kaldıkça çektiğiniz zaman sizi öksürtmeye başlayacaktır. özellikle kuru kafa tipli nargileleri pek önermiyorum. Hava tahliyesi konusunda mr eds modelleri ve kefo (bombus) modeli çok başarılı diyebilirim.

2-Tütün

Tütünü genel olarak ona tobacco tercih ederim.  250 gr tütün mayıs ayı itibarıyla yaklaşık olarak 120 lira civarında. Daha uygun  olarak freezone tütün de kullandım o da güzeldi. Freezone’dan “Baby Love” , Ona Tobacco’dan “Haram” ve “Miami” favorilerim.  Her ikisi de fresh. Baby Love ise biraz daha tatlı. Tütünü aldığınız zaman kutu ve paketinden çıkartıp kendi hacminde bir kavanoza koyun. Arada kavanozu ters çevirerek şerbetinin tersine akmasını sağlayın. Nargile yaparken tütünün yaş olması önemli !

3-Lotus

Lotus bana sorarsanız nargile konusunda en önemli aparatlardan biri. Genelde içine 2 küp kömür sığacak şekilde haznesi olan demir bir aparat. Alüminyum folyoya göre avantajları;

1-Deliklerden içeri kömür tozları kaçmıyor.

2-Üzerindeki pervaneli kapağı sayesinde kömürün hava teması istediğiniz kadar kesilip ısı ayarı yapılabiliyor.

3-Demir ısındığı zaman gerçekten yüksek bir sıcaklık veriyor. Yeter ki kömürünüzü iyi tutuşturun.

4-Köz Ocağı

Ben Kefo Markasına ait Elektrikli köz cezvesi kullanıyorum. Bu tip cezveler 10 dk olmadan kömürü tutuşturuveriyor. Önce kömürü koyup sonra nargileyi hazırlamaya başlarsınız.

5-Kömür

Kömür olarak “Kefo Gold” veya “Black Coco’s”  kullanıyorum. Her ikisi de güzel kömür.

 

Yapım Aşaması;

Öncelikle kömürünüzü köz cezvesine yerleştirin (2 küp kömür).

Ardından nargilenin suyunu ser borusunu bir baş parmak kalınlığında geçecek şekilde koyun.  Su soğuk olmalı (içine buz da atabilirsiniz isterseniz.)…

Daha sonra tütünü lüleye serpiştirir şekilde koyun. Yani tütün birbirine yapışmış şekilde olmamalı!  Tütünü lülenin sonuna kadar koymayın, folyo veya lotusa denk gelen kısmı yüksek ısı alacağı için en baştan tütünü yakmış olursunuz. Bu da öksürmenize sebebiyet verir ve tat alamazsınız.

Bu aşamadan sonra lülenin üzerine sadece lotus veya folyo + lotus olacak şekilde kömür haznesini yerleştirebilirsiniz. Benim tercihim önce folyo kapatıp, iğne ile delip daha sonra üzerine lotusu yerleştirmek.

Bu işlemi yaparken kömürünüzü 1-2 defa çevirdiğinizi varsayar isek zaten kömürünüz tutuşmuş olmalı. Lotusun üzerine kömürünüzü yerleştirin. 10 dk demlenmesini bekleyin (boşu boşuna hemen çekmeye çalışmayın, bırakın 10 dk demlensin.) ve keyifli bir içim sağlayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir